Povprečen avtomobilski akumulator zdrži približno 4 leta

Avtomobilski akumulator praviloma zdrži okoli 4 leta. Pred samo zamenjavo pa se je treba seveda prepričati, ali ga je res potrebno nadomestiti z novim. Morda je slabo delovanje akumulatorja le posledica delovanja polnjenja v avtomobilu. Tega zamenjava z novo napravo zagotovo ne bo nadomestila. Osnovni vzrok za nedelovanje bo namreč ostal. Najverjetneje pa prav vsak med vami doma nima testerja, s katerim bi lahko najhitreje ugotovili dejansko stanje naprave.

Pri roki je dobro imeti vsaj voltmeter, lahko izmerite napetost akumulatorja. Normalno napolnjen akumulator naj bi imel nekje med 12, 4 do 12, 8 V napetosti.

Pred zamenjavo naprave učinkovito zavarujte svoje telo

Ker akumulator vsebuje tudi kislino, svoje roke, obraz, oči ter obleko pred zamenjavo naprave dobro zavarujte. Na polih akumulatorja pa se nahaja še žveplov sulfat. Nato je treba ves čas postopati v skladu z varnostnimi opozorili. Izjemno pomembno je, da se akumulator zamenja v dobro prezračenem prostoru.

Če je nov akumulator pokrit s pokrovom, je tega treba ob zamenjavi priviti nazaj. Najprej je treba odviti minus klemo, nato še plus. Prostor, kjer se je nahajal akumulator, je treba temeljito očistiti, prav tako tudi kleme naprave. Najbolje je, da se pri tem uporabi žično krtačo.

Akumulator za električni motor na čolnu

Navadno smo najbolj navajeni na akumulator v avtomobilu. Kaj pa je na primer značilno za akumulator za električni motor na čolnu? Takšna naprava mora biti ciklična. To pomeni, da takšne vrste, da lahko zdrži globoke praznitve zaradi praznjenj, ko bo napajal elektromotor.

Kapaciteta, ki jo mora imeti takšna naprava, je predvsem odvisna od dveh dejavnikov. To sta moč motorja in čas, ki ga naprava zdrži brez polnjenja. Ne  nazadnje pa je kapaciteta odvisna tudi od same teže akumulatorja. Praviloma se kupci odločajo za akumulator s kapaciteto od 75 do 120 Ah.