Izpit za čoln mi je dal svobodo do vožnje po morju

Vsako leto sem se med poletnimi počitnicami odpravljal na morje, kjer sem na pomolu gledal ladje in jadrnice. Zelo so me fascinirale in zato sem si vedno želel, da bi naredil izpit za čoln in bi se tako lahko vozil po morju. To mi je predstavljalo neko svobodo, saj sem se velikokrat odpravil na vožnjo z stricem, ki je imel izpit za čoln. 

Ko sva se stricem odpravila na odprto morje mi je bilo zelo všeč, saj si povsem svoboden in lahko greš kamorkoli želiš. Poleg tega pa je imel stric še jadrnico in mi je obljubil, da se bom lahko z njim odpravil na jadranje, če bom opravil izpit za čoln. 

To mi je dalo motivacijo in sem se eno poletje res spravil in začel delati izpit za čoln. Sam izpit me je prišel veliko ceneje, kot izpit za avto, poleg tega pa ni bilo toliko dela, v smislu, da nisem rabil opraviti ogromno ur prakse in teorije. 

Izpit za čoln mi je dal svobodo do vožnje po morju

Ko sem opravil izpit za čoln, sem nato lahko vozil čolne in pa jadrnice do 24 metrov dolžine. 

Tako sva se naslednje leto s stricem res odpravila jadrati in to mi je bila ena izmed najboljših izkušenj v mojem življenju. Ker pa je bila jadrnica manjša od 24 metrov, sem bil tudi jaz na nek način pooblaščen za jadranje.  

To je bila nepozabna izkušnja, še posebej, ko sva se odpravila na divje morje, ter sva prečkala ogromne valove. Seveda pa je bilo to povsem varno, saj se jadrnica, tudi še na tako velikih valovih, ne mora obrniti na glavo, zaradi kobilice. Kobilica je spodnji del jadrnice, ki ji daje svoje ravnotežje. 

Ker pa sem imel izpit za čoln, sem se tisto poletje tudi velikokrat odpravil nekaj krogov s čolnom, katere sem si izposodil. Nato pa sem se letos odločil, da si bom kupil svoj čoln in tako imel čisto svobodo.