Če se soočate z nepravilnostmi v izraščanju zob, potem vam ortodont pomaga tudi v pozni starosti

Ortodontija je posebna veja dentalne medicine, katere glavni cilj je popravilo položaja zob v ustni votlini s pomočjo različnih zobnih aparatov. Ker je na tem področju v zadnjih letih veliko novosti, mora biti dober ortodont z njimi vedno seznanjen. To je edini način, da poišče najbolj primerno rešitev za svoje paciente.

Res je, da ima ortodontsko zdravljenje najboljše in najhitrejše rezultate pri mladostnikih, kar pa ne pomeni, da ortodont za odrasle ni zanimiv. Starost pri obravnavi nepravilnosti v izraščanju zob ni pomembna. Odlične rezultate zdravljenja je mogoče doseči na primer tudi po 50. letu starosti.

Kdaj izbrati ortodonta na napotnico ali samoplačniško?

Otroci imajo pravico do brezplačnega ortodontskega zdravljenja vse do dopolnjenega 18. leta starosti, če je bila nepravilnost odkrita pred 16. letom. V tem primeru je otroku na voljo ortodont na napotnico, prav tako pa tudi zobni aparat.

Zdravstvena zavarovalnica pa ne krije stroškov zdravljenja za odrasle, kar pomeni, da je ortodont za odrasle plačljiv. Kljub temu je zanimanje za obisk pri ortodontu tudi med odraslimi veliko, saj se vse bolj zavedajo pomena pravilnega položaja zob. Ta ne vpliva zgolj na lep nasmeh, ampak ima velik vpliv tudi na funkcionalnost ugriza.

Koliko vas stane samoplačniški ortodont?

Dejstvo je, da so stroški ortodontskega zdravljenja manjši, če se to izvaja ob pravem času. S tem pa se izognete morebitnim težavam, ki se lahko pojavijo šele čez nekaj let. Prednosti zdravljenja vsekakor pretehtajo nad ceno storitvijo, zato s pregledom pri ortodontu nikar ne odlašajte.

Cena ortodontskega zdravljenja je v največji meri odvisna od stopnje nepravilnosti, vrste zobnega aparata in kakovosti materialov, ki jih ortodont uporablja. Večja kot je nepravilnost, daljše in bolj kompleksno je zdravljenje. Vendar naj vas to ne odvrne od obiska pri ortodontu, saj je to najboljša naložba v zdravje vaših zob.